Friday, September 03, 2010

'Ibadur Rahman( Hamba Allah )

Assalamualaikum wbt,

ketika berkesempatan balik ke kampung pada cuti Nuzul Quran yang lalu,penulis sempat menghadiri Iftar di Masjid Abu-Bakar,Kg Kadok Dalam.
Sebelum berbuka, penulis berkesempatan mengikuti kuliah sebelum berbuka di masjid berkenaan, yang membicarakan tajuk 'Ibadur Rahman atau Hamba Allah..
Disini dikongsikan terjemahan ayat 63 hingga 77, Surah Al-Furqan yang menerangkan 12 ciri-ciri 'Ibadur Rahman:

63.Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman ( yang diredhai-Nya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan-santun, dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab,hadapkan kata-kata kepada mereka, meraka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini;

64.Dan mereka ( yang diredhai Allah itu ialah) yang tekun mengerjakan ibadat kepada Tuhan meraka pada malam hari dengan sujud dan berdiri,

65.Dan juga meraka yang berdoa dengan berkata:"Wahai Tuhan kami sisihkanlah azab Neraka Jahanam dari kami,sesungguhnya azab seksanya itu amat mengerikan.

66."Sesungguhnya Neraka Jahanam itu tempat penetapan dan tempat tinggal yang amat buruk";

67.Dan juga mereka (yang diredahi Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya,tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut; dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.

68.Dan juga mereka yang tidak menyembah sesuatu yang lain bersama-sama Allah, dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan Allah membunuhnya, kecuali dengan jalan yang hak( yang dibenarkan oleh syarak), dan tidak pula berzina; dan sesiapa melakukan yang demikian, akan mendapat balasan dosanya;

69.Akan digandakan baginya azab seksa pada hari kiamat, dan ia pula akan kekal di dalam azab itu dengan menerima kehinaan,-

70.Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik,maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun,lagi Maha Mengasihani.

71. Dan sesiapa yang bertaubat serta beramal soleh,maka sesungguhnya (dengan itu) ia bertaubat kepada Tuhannya dengan sebenar-benar taubat;

72. Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang ) yang tidak menghadiri tempat-tempat melakukan perkara-perkara yang dilarang, dan apabila mereka bertembung dengan sesuatu yang sia-sia, mereka melaluinya dengan cara membersihkan diri daripadanya.

73.Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang apabila diberi peringatan dengan ayat-ayat keterangan Tuhan mereka,tidaklah mereka tunduk mendengarnya secara orang-orang yang pekak dan buta.

74.Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata:"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami; perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang ( mahu) bertaqwa.

75.Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di Syurga disebabkan kesabaran mereka, dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya.

76.Meraka kekal di dalam Syurga itu;amatlah eloknya Syurga menjadi tempat penetapan dan tempat tinggal.

77.Katakanlah (wahai Muhammad kepada golongan yang ingkar): "Tuhanku tidak akan menghargai kamu kalau kamu tidak adanya doa ibadat kamu kepada-Nya; (apabila kamu telah mengetahui bahawa Tuhanku telah menetapkan tidak menghargai seseorang pun melainkan kerana doa ibadatnya) maka sesungguhnya kamu telah pun menyalahi (ketetapan Tuhanku itu);dengan yang demikian, sudah tentu balasan azab ( disebabkan kamu menyalahi itu) akan menimpa kamu".

Itu terjemahan dalam bahasa Melayu...Semoga kita dapat memahami maksud dan ciri-ciri 'Ibadur Rahaman kerana telah jelas maksud ayat-ayat ini...dan semoga boleh kita jadikan renungan dan mengaplikasikan ciri-ciri ini dalam diri kita sendiri( pesanan untuk penulis juga)..

Wallahua'lam.

No comments: