Monday, August 24, 2009

Puasa Ramadhan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...sempat lagi untuk berada di bulan Ramadhan tahun ini..

semasa entry ini dibuat, sudah 4 Ramadhan.

Di sini saya kongsikan ayat-ayat Al-Quran dari Surah Al-Baqarah mengenai Puasa untuk renungan semua(termasuk saya sendiri) semoga di bulan yang mulia ini,kita dapat sama2 mendekati Allah yang sememangnya sentiasa dekat dengan kita...Semoga Ramadhan ini menjadikan kita lebih baik dari sebelumnya..Amin...

Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah, ayat 183 hinga 185, yang bermaksud;

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.(183)

(Puasa yang diwajibkan itu ialah beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu
yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.(184)

(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, Kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur.(185)

Saya tidak mahu hurai apa-apa kerana ayat2 ini sememangnya jelas maksudnya.Tambahan pula ilmu di dada masih tidak cukup..

Wallahu'alam

2 comments:

Prinzessin said...

4 ramadhan ke wei? kenapa aku rasa cam aku bru posa 3 ari je ek?

Anonymous said...

sebab kalendar sebelah tu dah tulis 4....syncronize je la...hehe